Elke voetbalvereniging is anders, maar iedere voetbalvereniging heeft regels waarin de specifieke uitgangspunten van de vereniging naar voren komen. In de verenigingsregels is een gedeelde opvatting vastgelegd over wat binnen een vereniging als normaal wordt opgevat en wat de leden van elkaar mogen verwachten.
Binnen een vereniging is het van belang dat iedereen ongeacht zijn of haar team, rol of functie zich committeert aan de verenigingsregels. Daarmee laat je als vereniging zien waar je voor staat: intern voor de eigen leden en het vrijwillig kader, maar ook extern voor de buurt, gemeente en sponsoren.
Verenigingsregels bij Toxandria
1. Respect voor anderen staat voorop.
Een lid van Toxandria dient geen onbehoorlijk taalgebruik te gebruiken. Pesten wordt niet geaccepteerd. Verbaal en fysiek geweld en ander agressief gedrag zijn uit den boze.
2. Leden van Toxandria zijn sportief met elkaar en tegen elkaar, zowel op het voetbalveld als eromheen en zijn een voorbeeld voor anderen.
3. Onze vereniging toont zich een goed gastheer voor bezoekende clubs, (assistent)scheidsrechters en andere gasten van ons sportpark.
4. Een verenigingslid heeft respect voor ieders eigendommen.
Een verenigingslid is aansprakelijk voor door hem/haar aangerichte schade. Deze schade zal dan ook worden verhaald bij het verenigingslid die de schade heeft aangericht of mede heeft aangericht.
5. Voor het gebruik van kantine Kampzicht is een specifiek kantinereglement opgesteld, waaraan een ieder die gebruik maakt van de kantine zich dient te houden. Het nuttigen van alcoholische dranken onder de 18 jaar is verboden, als ook het nuttigen van drank buiten de kantine en buiten de daartoe ingerichte gedooggebieden (bij de kantine-ingang boven en bij de kantine-trap beneden).
6. Een rookverbod binnen in ruimtes en op het veld voor een ieder.
7. In Toxandria tenue mag geen bier (of andere alcoholhoudende drank) worden gedronken en niet worden gerookt.
Dat betekent dus dat er pas (boven 18 jaar) alcohol genuttigd mag worden én dat er pas gerookt mag worden nadat er gedoucht en omgekleed is. Daarnaast is het niet toegestaan om bier (of andere alcoholhoudende drank) in welke vorm dan ook (fles, blik, krat) mee te nemen naar het sportpark Kampzicht.
8. Een verenigingslid dient zich te houden aan de door de vereniging of KNVB opgelegde sanctie/strafmaat n.a.v. een gepleegde overtreding. Toxandria zal de door de KNVB opgelegde boetes en/of in rekening gebrachte administratiekosten verhalen op het betreffende verenigingslid.
9. Een verenigingslid dient een medelid te corrigeren in het geval dit medelid deze gedragsregels overtreedt.
10. Een verenigingslid dient na elke deelgenomen training/of wedstrijd het door hem/haar gebruikte kleedlokaal in samenspraak met zijn begeleider schoon te maken c.q. te houden en schoon achter te laten.
Iedereen is medeverantwoordelijk voor een ordentelijk achterlaten van de gebruikte kleedkamer (ook bij uitwedstrijden) en het in goede en nette staat houden van kantine, het sportcomplex en de gebruikte materialen. Lege verpakkingen van genuttigde drankjes, eetwaren en snoepgoed dienen in de daarvoor bestemde afvalbakken te worden gedeponeerd.
11. Een verenigingslid is aanspreekbaar op wangedrag.
Een verenigingslid dat zich heeft schuldig gemaakt aan enige vorm van wangedrag zoals, vernieling, geweldpleging, diefstal en/of andere gedraging die in strijd is met deze gedragsregels moet zich verantwoorden voor het bestuur of de Commissie Normen en Waarden.
Afspraken van ons allemaal
Als voetbalcoach ben je er verantwoordelijk voor om de verenigingsregels uit te dragen en te bewaken binnen je team en met de ouders. Vanwege de algemene brede formulering is het zinvol om de verenigingsregels te vertalen naar specifieke teamafspraken. Op teamniveau kun je de verenigingsregels wel als basis gebruiken om afspraken te maken tussen voetbaltrainer, coach, spelers en ouders over het gedrag dat zij van elkaar verwachten. Denk daarbij aan praktische afspraken zoals op tijd komen, trainingstijden, afmelden als je niet kunt komen, gewenste kleding, douchen na de training en wedstrijd. Daaronder vallen natuurlijk ook materiaalafspraken: afspraken over het opruimen van de ballen, pilonnen, hesjes en het netjes achterlaten van de kleedkamer.
Alle afspraken gaan uit van één basisregel: behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden. Bovendien zijn afspraken wederzijds. Bij het maken van afspraken met jeugdspelers helpt het als je het simpel houdt: wat doen we wel? (Op tijd komen, elkaar helpen, aanmoedigen); en wat doen we niet? (Schelden en commentaar geven op elkaar, de tegenstander of de scheidsrechter).
Junioren kunnen ook goed zelf bedenken wat belangrijk is. Een open gesprek leidt vaak tot mooie resultaten. Wat vinden jullie acceptabel? Zo bespreek je het samen en kunnen verschillen in opvattingen duidelijk worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de afspraken door iedereen binnen het team gedragen en geaccepteerd worden.